140 vrijwilligers ruimen bijna 3 ton afval uit natuurgebied Galgeschoor op

publish date
08/03/2018

Maar liefst 140 vrijwilligers trotseerden de sneeuw en haalden samen bijna 3 ton afval op! Gewapend met warme kleren en handschoenen ruimden zij het Galgeschoor, een indrukwekkend natuurgebied in de Schelde op. 

Dankzij de getijdenwerking, die voor een wisselend zoutgehalte in het gebied zorgt, overleven hier enkel speciaal aangepaste planten. Ook trekvogels vinden een thuis in dit ruim 100 hectare tellend gebied. De timing van de actie is dan ook niet toevallig: net voor het broedseizoen. 

Schone Schelde
Het Havenbedrijf Antwerpen en Natuurpunt, die samen instaan voor de uitbouw van een ecologisch netwerk in de haven, beslisten daarom om het natuurgebied jaarlijks schoon te maken.

Recyclage

Het afval dat zij ophalen, wordt door Indaver verwerkt: ofwel wordt het gesorteerd (in geval van hergebruik) ofwel verbrand, waarbij energie wordt gerecupereerd. In beide gevallen gaat het om een duurzame verwerking van het afval. 

Plastics
De focus van de actie dit jaar ligt op plastic afval. Eind vorig jaar tekende de Antwerpse haven als eerste haven in Europa ‘Operation Clean Sweep®’, een initiatief van Plastics Europe, waarmee de haven het verlies van plastic pellets in zeewater wil herleiden tot het absolute minimum. Ook sectorfederatie essenscia zette mee de schouders onder dit initiatief.

Geheel in het thema zal de Plastimobile dit jaar zijn opwachting maken op de site van de opruimactie. De Plastimobile is een rondreizend atelier dat kunststof onderdelen recycleert tot nieuwe producten. Deelnemers aan de opruimactie kunnen ter plaatse hun opgehaald afval door de Plastimobile laten verwerken tot een nieuw product dat ze mee naar huis kunnen nemen.

Benieuwd wat de haven nog doet voor afvalophaling en - preventie?

World Ports Sustainability Program 2018

The international maritime community is taking up the challenge to shape a sustainable supply chain for the future. With the World Ports Sustainability Program, launched in the Port of Antwerp, the worldwide port community commits itself to contribute to achieving the United Nations Sustainable Development Goals.